Kedves Érdeklõdõink, a következõ aukció kezdete 2018 szeptember 3, amikor 50-60 újabb ingatlan kerül feltöltésre. A regisztrációs felületünk továbbra is elérhetõ, amin keresztül minden felhasználónkat tájékoztatni fogjuk a további részletekrõl.

GYIK

 

Hogyan tudok regisztrálni?

Kattintson a ‘Regisztráció' gombra, és kövesse az utasításokat. Személyazonosságát bizonyító adatokra lesz szükség, továbbá egy telefonszámra és egy email címre. Kérjük győződjön meg ezek helyességéről és érvényességéről, ugyanis ha bejárásra időpontot foglal vagy sikeres ajánlatot tesz, kapcsolatba kell lépnünk Önnel. A regisztrációt követően 96 órán belül kap visszajelzést a regisztráció sikerességét, illetve sikertelenségét illetően.

tetejére

 

Miért kell regisztrálnom?

Regisztrálnia kell ahhoz, hogy a meghirdetett ingatlanok esetén személyes bejárást kérjen, letölthesse az ingatlankínálat dokumentációját illetve, hogy ajánlatot tehessen.

tetejére

 

Miért utasították el a regisztrációmat?

Az Árverező minden potenciális vevő jelöltet előzetesen átvilágít (pl. pénzmosással kapcsolatos tevékenységet folytat-e, csődeljárás alatt áll-e, kapcsolatban áll-e nem fizető adósokkal vagy más olyan személyekkel, akiket a CIB Bank nem talál megfelelőnek a szerződéskötésre). Amennyiben ezen átvilágítás során negatív találat jön fel, az Árverezőnek nem áll módjában az adott fél részére az ingatlant értékesíteni.

tetejére

 

Hogyan néz ki az aukció ütemezése?

Az első körös aukcióban, amely 2018 június 13.-án indul, hozzávetőleg 16-20 ingatlan lesz látható. Hetente 4-5 új ingatlan eladása indul meg, előszőr Villámáron, majd Liciten. Ezen időszak 1 ingatlan számára 2 héten keresztül fog tartani. (Az első hét alatt csak Villámáron lesz lehetőség megvásárolni az ingatlant, a második héten indul a Licit, ami egy újabb hétig tart.)

2018 októberében elindul egy klasszikus aukció, ahol 27 óra leforgása alatt, előreláthatólag 50-60 ingatlan kerül árverezésre.

tetejére

 

Hogyan tudok megtekinteni egy ingatlant?

Minden esetben az adott ingatlan adatlapján található munkatársat kell keresni az időpontfoglalással kapcsolatban. Az ingatlan típusától valamint az érdeklődés mértékétől függően Árverező adott időpontban tudja csak biztosítani a megtekintést, amit az ingatlan adatlapján ’Nyílt nap’ megnevezés alatt közzé teszünk. A megtekintés feltétele az előzetes regisztráció, illetve a munkatársunknál történő bejelentkezés, ezen feltételek teljesülése nélkül a megtekintést nem tudjuk biztosítani.
Amennyiben nem tettünk közzé időpontot ’Nyílt nap’ fomájában, úgy munkatársunknál kérhet időpontot egy egyedi, személyes megtekintésre a következő feltételek mentén: az ingatlanok megtekintésére hétköznaponként reggel 8:00 és délután 16:00 óra között van lehetőség, illetve az időpont javaslatot 48 órával előre kell jelezni az adott ingatlant kezelő kolléga részére. Egyedi esetekben akár hétvégi megtekintés is kérhető. Amint az időpontot kollégánkkal leegyeztette, már csak a helyszínre kell érkeznie, és az előre megbeszélt időpontban várni fogjuk. Amennyiben azonban mégsem tudna megjelenni az előre leegyeztetett időpontban, kéjük, hogy mielőbb értesítse munkatársunkat.

tetejére

 

Mi a helyzet akkor, ha egy ingatlanügynök irányított az aukciós oldalra?

Mindenképpen tudatnia kell velünk, amennyiben az ingatlant vagy magát az aukciót közvetítőn keresztül ismerte meg. Ebben az esetben a regisztráció során ki kell választania a közvetítő nevét a megadott legördülő menüből.
Ha ingatlanközvetítőn keresztül ismerte meg az aukciót, és erről nem tájékoztat bennünket, meghosszabbíthatja regisztrációja jóváhagyási folyamatát, illetve nyertes licit esetén az ajánlatának az elfogadási procedúráját.

tetejére

 

Hogyan tudom letölteni az adásvételi szerződést, a tulajdoni lapot, illetve az ingatlannal kapcsolatos egyéb információkat?

Az ingatlanról bővebb információhoz csak regisztrált és jóváhagyott felhasználók férhetnek hozzá. Regisztrációja és belépési adatainak visszaigazolását követően beléphet az aukciós honlapra, és az Ön által kiválasztott ingatlan adatlapján többek közt letöltheti az Adásvételi Szerződés tervezetét, a Tulajdoni Lapot és egyéb az ingatlannal kapcsolatos dokumentációkat.

tetejére

 

Szeretnék változtatni az adásvételi szerződés feltételein. Lehetséges ez?

Az Adásvételi Szerződések feltételeit és kondícióit nem lehet megváltoztatni. Az érdeklődőknek erősen ajánljuk, hogy minden számukra érdekes ingatlan Adásvételi Szerződését, Specifikációs lapját valamint a letölthető anyagokat olvassák el és tanulmányozzák át. Fontos információkat tartalmaz az ingatlanról. (Például a közművek állapota, szolgalmi jog, tulajdonos által megismert hibák, kellékszavatosság kizárása, stb.). Az adás-vételi procedúra pontos részleteinek megismerése érdekében olvassa el az Adásvételi Szerződést!

tetejére

 

Mikor végezhetem el az ingatlan átvilágítását? Elvégezhetem az ingatlan átvilágítását az aukció után?

Az ingatlan átvilágítására van lehetősége, ugyanis megtekintheti azt személyesen több alkalommal és kielemezheti a letölthető dokumentumokat a licitálási időszak megkezdése előtt. Javasoljuk, hogy licitjének megtétele előtt végezze el az adott Ingatlan átvilágítását, beleértve az ingatlan adatlapján szereplő letölthető dokumentációk átolvasását.
Az adás-vételi procedúra pontos részleteinek megismerése érdekében olvassa el az Adásvételi Szerződést!

tetejére

 

Mi a különbség a Villám ár és a Licit gombok között?

Minden a weboldalra feltöltött ingatlan két hetet tölt el az oldalon. Az első héten villámáron lehet megvásárolni, ami a korábban hirdetett nettó eladási árhoz képest egy jelentősen kedvezőbb ár. Amennyiben az ingatlan nem kelt volna el a villámáron az első héten, Árverező tovább csökkenti az árat, ezzel megkezdve a második hetes periódust. Ekkor új visszaszámlálás kezdődik és a ’Villám Ár’ gomb átvált ’Licit’ gombra ezzel kezdetét veszi a klasszikus licit, amelyben az előre beállított licitlépcsők mértékével növelhető az ajánlott ár.

Az alábbi ábra szemlélteti a folyamatot:


tetejére

 

Lehetőségem van villámárat megajánlani még az aukció kezdete előtt?

Amennyiben már regisztrált, a licit időszak kezdete előtt megvásárolhatja a kiválasztott ingatlant a „Villámár” gombra való kattintással. Ebben az esetben a vételár megegyezik a Villámár gombon szereplő összeggel.
Villámár ajánlatának megtételét követően rövidesen kapcsolatba lépünk Önnel, hogy egy irodánkban történő személyes találkozó keretén belül aláírja az Ajánlati Biztosíték Megállapodást, és ennek megfelelően befizesse a vételárra számított 2%-os Ajánlati Biztosíték Díjat. Előfordulhat, hogy több vételi (Villámár) ajánlat érkezett egy ingatlanra. Ebben az esetben időrendi sorrend szerint bíráljuk el, hogy ki a nyertes licitáló.

tetejére

 

Mi az az Ajánlati Biztosíték Megállapodás és Szerződéskötési Díj?

Amennyiben sikeres az ajánlata (Ön az első Villámlicitáló, vagy az aukció zárását követően Öné a legmagasabb ajánlat) kapcsolatba lépünk Önnel, és időpontot egyeztetünk az irodánkban történő személyes találkozóra. Nyertes ajánlattételt követően ugyanis 5 munkanapon belül be kell fáradnia a Bankunkba és alá kell írnia egy Ajánlati Biztosíték Megállapodást. A Megállapodás értelmében Ön kötelezettséget vállal arra vonatkozólag, hogy megfizeti a teljes vételárra számított 2% Ajánlati Biztosíték Díjat. Amennyiben sikeresen lezárul az ügylet és az Adásvételi Szerződés aláírásra kerül, úgy a 2% Ajánlati Biztosíték Díj a foglaló részét képezi. Az Ajánlattevő az általa tett Vételi Ajánlat érvényességi feltételeként, illetve annak megerősítéseként ajánlati biztosítékot kíván nyújtani az Árverezőnek, amely az Ajánlati Biztosíték Megállapodás aláírásától számított 30 napig áll fenn. Ezen 30 napos időszak alatt szükséges aláírni az Adásvételi Szerződést és az aláírással egyidejűleg az adásvételi szerződésben feltüntetett, a vételár 10%-ának megfelelő összegű Foglalót megfizetni (ezzel 12%-ra emelve a már befizetett vételárrészt). Amennyiben az Ajánlati Biztosíték Díj befizetését követő 30 naptári napban nem kerül aláírásra az Adásvételi Szerződés, Bankunk jogosult a licit eredményét megsemmisíteni és az ingatlant egy másik fél számára értékesíteni. Amennyiben az értesítést követő 30 napban Licitálónak felróható okokból nem történik meg az Adásvételi Szerződés aláírása, és/vagy nem történik meg a 10%-os Foglaló megfizetése, úgy a 2%-os Ajánlati Biztosíték Díjat Bankunk nem téríti meg, illetve Licitáló az aukciós oldalról kizárásra kerül. Amennyiben az értesítést követő 30 napban Árverezőnek felróható okokból nem történik meg az Adásvételi Szerződés aláírása, úgy a 2%-os Ajánlati Biztosíték Díjat Bankunk Licitálónak maradéktalanul megtéríti.

tetejére

 

Hogyan licitálhatok ingatlanra?

Miután sikeresen visszaigazoltuk regisztrációját, csak akkor licitálhat egy ingatlanra, mikor az aukció nyitva van a licitálási időszakban. Regisztrációt követően kapni fog egy belépési nevet és egy linket, amelyen keresztül beállíthat magának egy egyedi jelszót. Ezt követően beléphet adataival, és a Licitálok gombra kattintás után az utasításokat követve teheti meg ajánlatát.

tetejére

 

Mit jelent a Minimum Licit Ár?

A „Minimum Licit Ár” az a legalacsonyabb ár, amelyet egy adott pillanatban ajánlhat egy ingatlanra. Ez az ár nem feltétlenül jelenti azt a minimum árat, amelyen a Bankunk hajlandó értékesíteni az ingatlant.

tetejére

 

Hogyan növelhetem a licitemet?

Az ajánlattétel a feltüntetett Minimum Licit Áron kezdődik, amely minden ingatlan esetében egyértelműen szerepel az ingatlan adatlapján. Minden újabb beérkező ajánlatot követően az összeg megnövekszik az emelt összeggel. Minden újabb ajánlatnak az előzőnél legalább a Minimum Licitlépcső összegével kell többnek lennie. A Minimum Licitlépcsők a következők szerint kerülnek meghatározásra:

Korábban hirdetett nettó eladási ár

Licitlépcső (HUF)

5 millió Ft alatt

100 000

5- 15 millió Ft között

250 000

15- 50 millió Ft között

500 000

50 millió Ft fölött

1 000 000

tetejére

 

Mit jelent a 'Reserve Ár Elérve'?

Ez az összeg csupán tájékoztató jellegű. A licitálásnak azon szintjét jelzi, ahol a Bankunk már nagyobb valószínűséggel fogadja el a megtett ajánlatot. Fontos kiemelni, hogy a Bankunk saját belátása szerint elfogadhat vagy elutasíthat ajánlatokat.

tetejére

 

Meddig licitálhatok?

Amennyiben versenyszerű licitálás alakul ki egy ingatlan tekintetében, az arra az ingatlanra eső fennmaradó licitálási idő minden egyes licit után meghosszabbodik 5 perccel. Ez annyit jelent, hogy amennyiben a licitálás lezárása előtt kevesebb, mint 5 perccel érkezik újabb ajánlat, a licitálás lezárásának időpontja meghosszabbodik 5 perccel. Az ilyen meghosszabbítások addig tartanak amíg nem érkezik a licitálás lezárása előtti 5 percen belül ajánlat.

tetejére

 

Tartalmazza-e az aukciós ár az ÁFA-t? A sikeres ajánlattevőnek kell ÁFA-t fizetnie a vételár után?

A honlapon szereplő valamennyi ár, beleértve Minimum Licit Árat, Villámárat és az Ön licitjének összege mind-mind ÁFA nélkül (azaz NETTÓ összegként) értendő. Az ÁFA vonzata minden adásvételnek a vásárló fél személyétől (magánszemély, cég, stb.) és az ingatlan típusától függ. A pontos vételár tehát csak akkor rögzíthető az Adásvételi Szerződésben, ha a vevő személye és jogállása kiderül. Amennyiben az adásvételnek ÁFA vonzata van, az ÁFA megfizetéséért vevő vállal felelősséget. Az ÁFA összegét a vételáron felül kell megfizetnie vevőnek. Ennek megfelelően, amennyiben úgy gondolja ÁFÁ-t kell fizetni az ingatlanra amelyre licitál, vegye ezt figyelembe mikor megteszi licit ajánlatát. Az ÁFA vonzattal kapcsolatosan javasoljuk keresse az adott Ingatlan referensét.

tetejére

 

Honnan tudhatom az aukció alatt, hogy az enyém-e a legmagasabb árajánlat?

  Miután megtette ajánlatát, két helyen is láthatja annak helyezését a licitfolyamatban. Az egyik hely a menüsorban látható 'Licitjeim' menüpont, a másik pedig az érintett ingatlan információs adatlapja, a 'Licitálok' gomb alatti területen. Amennyiben szeretne, tehet magasabb ajánlatot abban az esetben is, ha Ön a jelenlegi legmagasabb ajánlattevő.

tetejére

 

Mi történik az aukció lezárása után?

Az aukció zárása után átvizsgáljuk a beérkezett liciteket, és amennyiben az Ön ajánlata a legmagasabb, kapcsolatba lépünk Önnel a regisztrációkor megadott email címen vagy telefonszámon. Az Árverező minden potenciális vevő jelöltet átvilágít (pl. pénzmosással kapcsolatos tevékenységet folytat-e, csődeljárás alatt áll-e, kapcsolatban áll-e nem fizető adósokkal vagy más olyan személyekkel, akiket a CIB Bank nem talál megfelelőnek a szerződéskötésre), és ennek eredményeként fenntartja a jogot, hogy nem lép szerződéses viszonyba Licitálóval, akkor is amennyiben az övé lenne a nyertes licit. Törekszünk arra, hogy 5 munkanapon belül kapcsolatba lépjünk a sikeres licitálókkal az aukció zárását követően. Amennyiben Ön a nyertes licitáló, 5 munkanapon belül felkérjük a vételárra számított 2% Ajánlati Biztosíték Díj megfizetésére, amelyet követően 30 naptári nap áll rendelkezésére, hogy az Adásvételi Szerződést aláírja és az aláírással egyidőben a vételárra számított 10%-os foglaló összeget megfizesse. A vételár fennmaradó részét az Adásvételi Szerződés aláírásától számított maximum 60 naptári napon belül kell megfizetnie.
Fenntartjuk a jogot, hogy ingatlanonként akár több mint egy licitálóval felvegyük a kapcsolatot az aukció zárását követően. Továbbá fenntartjuk a jogot, hogy nem lépünk kapcsolatba a legmagasabb licitálóval, vagy bármelyik licitálóval. További információért olvassa el a Feltételeket.

tetejére

 

Hogyan vehetek igénybe hitelt az ingatlan megvásárlásához?

Lehetőség van finanszírozás igénybe vételére, de az aukció természetéből fakadóan a vevő jelöltnek nem minden esetben lesz lehetősége az adott határidőkbe beleférni ha a hitel elbírálást nem indította el kellő időben (a licit leütése előtt) így minden esetben kérjük, csak akkor licitáljon ha az esetleges negatív hitelbírálat után más forrásból is kitudja egyenlíteni a vállalt árat a szerződéskötéstől számított maximum 60 naptári napon belül.

tetejére

 

Kapok-e a CIB Bank-tól hitelt ahhoz, hogy az aukció keretében meg tudjak vásárolni egy adott ingatlant?

Minden eset egyedi elbírálás alá esik, ugyanis a hitelfelvétel nem csak az ingatlanon, de az ügyfél hitelképességén is múlik. A CIB Bank nem tudja azt garantálni, hogy a már licitálás alatt álló ingatlanhoz határidőn belül finanszírozást nyújt. Hiteligény esetén kérjük vegye fel a kapcsolatot a weboldalon a „Finanszírozás” fül alatt található kollégákkal.

tetejére

 

Közzéteszik-e az aukció eredményét?

Az aukció pontos eredményeit nem publikáljuk, de fenntartjuk a statisztika publikálásának jogát.

tetejére

 

Nem sikerül licitálnom. Rosszul csinálok valamit?

Csak akkor tehet licitet, amennyiben érvényes regisztrációval rendelkezik, és be van lépve a honlapra, valamint éppen aukció zajlik. Licitet csak a Minimum Licit Áron tehet meg, az előző licitáló ajánlatával a Minimum Licitlépcső összeggel többért.
Amennyiben bármilyen egyéb gondja lenne a licitálással, hívjon bennünket a +36 1 423 1400 telefonszámon.

tetejére

 

Elfelejtettem a jelszavam, hogyan tudok belépni?

Kérjük kattintson a 'Elfelejtett jelszó' gombra a Bejelentkezés oldalon, és kövesse a kapott utasításokat.

tetejére

 

Problémák merülnek fel regisztrációkor, vagy az oldal használata során.

Amennyiben bármilyen problémába ütközik, hívjon bennünket a +36 1 423 1400 telefonszámon, vagy írjon e-mailt az info@cibingatlanaukcio.hu e-mail címre.

tetejére